Gümrük Müdürlüğü Görevleri:
4458 sayılı Gümrük Kanunu ve buna bağlı Gümrük Yönetmeliği, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve Dış Ticaret Mevzuatı ve sair mevzuat kapsamında çıkarılan Tebliğ, Genelge ve Sirküler ile belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde İthalat, İhracat ve Transit işlemlerinin yapılmasıdır.
KURULUŞUN GENEL TANIMI : Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Fırat Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü bünyesinde olan Kahramanmaraş Gümrük Müdürlüğü 08.04.1989 tarihinde kurulmuş olup 1 inci sınıf Gümrük İdaresi olarak hizmet vermektedir.
Kahramanmaraş Gümrük Müdürlüğü 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve buna bağlı Gümrük Yönetmeliği,5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve Dış Ticaret Mevzuatı ile sair mevzuat kapsamında çıkarılan Tebliğ, Genelge ve Sirküler ile belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde İthalat, İhracat ve Transit işlemlerini yerine getirilmektedir.
Kahramanmaraş Gümrük Müdürlüğü gümrük idarelerinin Modernizasyonu Projesi kapsamında 24.07.2006 tarihinden itibaren gümrük işlemlerini bilgisayar ortamında (BİLGE) gerçekleştirilmekte olup gümrük işlemlerinin tamamı elektronik ortamında yürütülmektedir.
Ülkemizde bir yandan Avrupa Birliğine tam üyelik gerekleri, diğer yandan Uluslararası pazarda yoğunlaşan rekabet şartları sebebiyle, hizmette kaliteye önem veren tam donanımlı Gümrük Teşkilatı olmak amacıyla önemli ve kayda değer gelişmeler sağlanmıştır. T.C. Bütçesine Maliye Teşkilatından sonra en çok gelir getiren kamu kuruluşu olan Gümrük Teşkilatı için mükellef memnuniyeti ve mükellefe hizmetin en sağlıklı ve verimli bir şekilde nasıl iletilebileceği ilkesi önemli ve vazgeçilmez amaçlarımızdandır.
Ana felsefemiz, yasal ticarete sınırsız şekilde rehberlik eden, Gümrük işlemlerinin denetlenmesi yoluyla yasal olmayan ticaret tümüyle engelleyen; etkin ve verimli bir kurum olmaktır.
İDARENİN AMAÇ VE HEDEFLERİ:
Bakanlığımızın belirlediği amaçlar ve hedefler doğrultusunda; Güvenilir, şeffaf, hesap verebilir, katılımcı ve verimliliği ön planda tutan bir yönetim anlayışıyla, yenilikçi ve iyileşme sürecindeki adımları istekle ve kararlılıkla atan bir idare olmak.
Hizmetlerimizi tüm personelin aktif katılımı ile verimli, etkin, hızlı ve gelişen teknolojiye paralel olarak hatasız şekilde sunarak, hizmet verdiğimiz kişi ve kuruluşların mevcut ve geleceğe yönelik beklentilerini tespit ederek tam ve zamanında karşılayabilmek. Kaçakçılıkla ve yolsuzlukla mücadele derken aynı zamanda ithali yasak, düşük kaliteli ve insan sağlığına zararlı eşyaların ülkeye girmesini engelleyerek, toplum sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini bertaraf etmek, düşük kıymetli ithalatın ve kaçak eşya girişinin rekabeti bozucu etkisinden dolayı yerli üretim dallarında oluşacak daralmaları önlemek, kaçakçılık ve yolsuzluklardan elde edilen haksız kazançların gelir dağılımı üzerindeki adaleti bozucu etkisini ortadan kaldırmak ana hedeflerimizdendir.
Hizmet verdiğimiz kişi ve kuruluşların, mevcut ve geleceğe yönelik beklentilerini tespit ederek tam ve zamanında karşılayabilmek, insan ve çevre sağlığına duyarlı olmak, tüm çalışanlarımızın toplumsal sorumluluk ve hizmet bilincini geliştirmek, hizmet kalitemizi sürekli iyileştirmek ve mükellef memnuniyetini artırmaktır.